AutoDesign

Új formairányzatok, autók, jövő? Jelen-tem.

Friss topikok

Chris Bangle letette a BMW-és ceruzáját

.: mimino :. 2009.02.04. 02:14

17 év után távozik a BMW-től korunk egyik legvitatottabb autótervezője, Christopher Bangle. Helyét a holland Adrian Van Hooydonk veszi át. Bangle tervei szerint kilép az autó iparból is, hogy saját elképzeléseit valósíthassa meg, feltehetőleg és remélhetőleg a forma világában. Nem szakít a BMW-vel, velük továbbra is szoros kapcsolatokat fog ápolni.

Hatalmasat alkotott a BMW-k formavilágában, és hatással volt a világ formatervezőire újító vonalaival, melyekkel egy világot osztott meg:
akik imádják és elismerik Bangle-t és akik gyűlölik a munkásságának eredményét. Eleinte utóbbihoz tartoztam én is, majd folyamatosan megszoktam, megértettem autói rejtett szépségeit.
Új fogalmak születtek általa az autóiparban, úgymint a
"Bangle fenék", autói legismertebb védjegyeként, amit először a 2002-es E65-ösön láthattunk, majd az újjáéledő 6-os sorozatokon, és nem elfelejtendő a jól ismert
"flame surfacing" se.
Alkotásai közül ne feledjük megemlíteni a Fiat Coupe-t is, amelynek sportos vonalai szintén Bangle kezeit dícséri!!
A Times magazin  minden idők 50 legrosszabb autói közé szavazta be a 7-es BMW-jét, amelyben még szerepelt az 1998-as Fiat Multipla és Pontiac Aztek 2001-ből.
(Utóbbi valóban rendkívül rusnya teremtés volt, pont mint a banya a bakterházból)
Az 52 éves tervező járt a Wisconsin-i Egyetemre, a Pasadena-i Formatervezői Főiskolára (ahol iparművészeti diplomát kapott). Tervező volt a Hartkopf Associates-nál, 1981-től dolgozott az Opelnél beltér tervezőként, '85-től a Fiatnál!
1992 óta dolgozik a bajoroknál, és ő lett a BMW első amerikai design főnöke. A Z9 Gran Turismo volt a portfóliójának fő darabja, de ez csak a kezdet..
Csapatával a teljes kínálatot megújította, a 3-as, 5-ös, 7-es sorozatot, valamint az összes többi modelből is kivette a részét: Z3, Z4, Z8, X3, X5, X6, az említett 6-os sorozat, valamint az 1-es modellcsalád.

Utódja, Adrian Van Hooydonk 1964-ben született Hollandiában, a
Delft Műszaki Egyetem
en tanult, ezután következett a svájci Art Center Europe (Európai művészeti központ) 1992-ig. Innen csatlakozott a BMW-hez tervezőként, és 2000-ben a BMW kaliforniai leányvállalatához.

"Nagy izgalommal és tisztelettel veszem át ezt az új felelősséget."

Valóban nagy felelősséget vállalt, hiszen a most távozó design főnöktől olyat örökölt, amelyet nehéz lesz felülmúlni. A CS Concept és a brutális megjelenésű M1 Hommage ad bizakodásra okot, hogy sikerrel viszi tovább a BMW-t az új, járatlan ösvényen. Az F01-es új 7-es is már az ő kezei alatt faragták, láthatóan Bangle már csak a háttérből figyelte a fejlesztés lépéseit. Ki tudja, talán sokak nagy nagy örömére, egyesek mégnagyobb bánatára. Majd a jövő eldönti. Meglátjuk 10 év múlva, addig remélhetőleg jópár különlegesség szület majd meg.

 

Címkék: bmw bangle van hooydonk

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://autodesign.blog.hu/api/trackback/id/tr7921617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

malter 2009.03.31. 10:05:17

Jobb is hogy letette a ceruzáját ez a bazári majom.Eléggé sikerült elcsúfítania a márkát..
Hol jön egy új hetes szépsége a cápa hetes szépségéhez???Egyetlen munkája ami TETSZIK az az új 6os.Na mondjuk a régi jobb abból is szerintem.

Nem értem miért kell minden új autónak úgy kinéznie mint valami nyomi űrhajónak.Ott van az új mustang és társai,a régi izomautók reinkarnációi.Na azok ütnek!

Bangle meg remélem elpályázik valami jól fizető kínai autógyárhoz és ott kedvére rajzolgathat lámpákat és lökhárítókat (mert az autó többi része úgyis másolat),csakhogy továbbra is "gyönyörködhessünk" remek munkásságában.

.: mimino :. · http://chinacar.blog.hu 2009.04.10. 19:08:38

Bangle fura egy fickó, kb én is így fogadtam az első bömöseit.. de aztán meggyőztek az alapformák.. Persze mindegyiken van valami, ami elb*ssza a formát.._)
süti beállítások módosítása