AutoDesign

Új formairányzatok, autók, jövő? Jelen-tem.

Friss topikok

Reményteljes gyönyör: Tesla Model S

.: mimino :. 2009.03.27. 14:11

Valami elképesztő gyönyörűséget láthat és várhat a Tesla Motors-tól a nagyérdemű. Ennyire fantasztikusan egyszerű és szép, letisztult forma csak nagyon kevés autónak van. Legelső benyomásom egy új Lexus volt, de aztán megnéztem alaposabban a képet. Nem. Ő bizony egy A Tesla!

A kilincsek nem tudom hol vannak, lehet hogy kézrátétellel nyílnak az ajtók. Nagyon High-tech érzést nyújt az autó. Szinte hallom, ahogy zümmögve suhan el mellettem!
Elektromos meghajtású, mint a Roadster. Hálózatról tölthető akkumlátora 4 óra alatt töltődik fel, talán soknak tűnik. Éjszaka aludni kell, gyűjteni az energiát a másnapi állatkodáshoz. Mert vele biztosan lehet: 6 mp alatt van 100-on
(0-60 mérföld: 5,6 sec), 192-vel repeszthet, ami nem villámgyors, de éppen elegendő adottságaihoz képest.Szemből már agresszívabb, kicsit Maserati Quattroporte utódnak nézném. De összességében nagyon egyedi megjelenést kapott. Szép íves lámpái, mértéktartó légbeömlői nem keltenek nagy félelmet az elé tévedőnek, mégis jelzi, itt valami átlagon felüli monstrummal van dolga.


5+2 üléses, a két pótülés menetiránynak háttal kapott helyet.
Remélem 5 éven belül már sok fog belőlük szaladgálni az utakon. Meglátjuk, milyen marketingje lesz az autónak, milyen filmekben fog szerepelni. Ilyen autókat kellene támogatni, nekem is kell egy a garázsba!

Címkék: tesla

4 komment

Retrofuturisztika a Mercedesnél: F-Cell Roadster

.: mimino :. 2009.03.25. 16:40


A gyakornokok által több mint egy év alatt összehozott roadster egyértelműen kiemelhető a sok napi érdekesség közül. A formavilágot az 1886-os, Karl Benz által készített jármű ihlette, ez egyből szemet szúr szekérszerű kerekén. Nemcsak a forma idézi az ősapát: sebessége és kezelése is hasonlít hozzá. Egyetlen aprócska különbség: az eredetit belső égésű motor repítette, az újat már üzemanyagcellás. Sebessége a 25 km/h-t éri el, 350 km-es hatótávolsággal. Mindezt egy bődületes, 1,2 kilowattos erőmű segítségével érheti el a retromerci. Így még az érzés is megadatik a használójának, hogy el tudja képzelni a hőskor elején a közlekedést, amikor még nem is a sebesség volt a lényeg. Természetesen a roadster már jóval csendesebb az eredetinél. Zümmög. (?) Golf autóként is eltudnám képzelni!

Szárnyak nélküli F1-es aszfaltszaggató, nagy átmérőjű felnikkel, peres gumikkal.

Biztonsági öv? Minek is az.. csak 25-tel megy!

Minimalista műszerek, csak ami tényleg kell - bőrbe varrva. Kezelő karja a joystick-os F tanulmányt idézi a 90-es évek közepéről.

Az 1,2 kw leplezetlenül, és büszkén, mutatós kékes fényárban úszva.

 

Címkék: retro mercedes

15 komment

30 éves hódolat - BMW M1 Hommage

.: mimino :. 2009.03.15. 12:59

Tavaly volt 30 éves az M1-es, a mindmáig egyetlen középmotoros BMW modell. Erre az alkalomra illendő volt tiszteletüket tenni a tervező csapatnak, ennek eredménye az M1 Hommage lett.
Adrian van Hooydonk felügyelete alatt hűen épültek át az eredeti '78-as Giugiaro stílusjegyek a mai kor dizájnjába.Neve hódolatot jelent, éreztetvén BMW részről is a modell iráni riszpektet.
 


Kiváló és ütős megjelenést kapott. Mindene megvan, amit apjától csak örökölhetett: a szokatlan dupla BMW logót a hátulján, kemény és szigorú megjelenést, ék formát, és a hátsó szélvédőn az elmaradhatatlan fekete fényvédőt. (utoljára Ladákon és Skodákon láttam ilyet.)


Minden bizonnyal csak egy tisztelet-tanulmány, sorozatban nem gondolkodnak, pedig lehetne, hiszen az R8-asnak, Murcielagonak egyenesen a szívébe találnának vele..

Külön érdemes a felnire összpontosítani.. Ekkora pókhálót autó még nem hordott a lábán, nem az a célja, hogy legyeket kapjon el, inkább nagyobb nyulakra, fácánokra vadászik a Hommage.


Mióta van Hooydonk a vezető formatervező BMW-éknél, azóta egyre erősebb az a gyanú bennem, hogy előbb-utóbb visszatérhetnek a 70-es, 80-as évek Istenei, a cápaBMW-k.. A Hommage, meg a CS is már kiváló előfutárai lehetnek az új szeleknek, éltetvén bennem a reményt, hogy ez a régvárt vihar hamarosan meg is érkezik. Ha nem holnap, hát holnap után..
Adja az ég, hogy így legyen!

További, nagy képek a SeriousWheels.com-on.

Címkék: retro bmw concept van hooydonk

Szólj hozzá!

Bébi roller, avagy Rolls Royce 200EX

.: mimino :. 2009.02.20. 12:10

 

A „bébi” Rolls a 7-es BMW platformjára épül, amelyről már tudjuk, milyen méretekkel rendelkezik, így kissé túlzásként lehet bébiként emlegetni a 200EX-t. 20-as felnijei alaphangon ütnek, melyeken a 285/40-es gumikkal egyenesen büntetnek. Már látom a lelki szemeim előtt, ahogy az új klippekben a még ennél is nagyobb, pimpesebb görgőket tolnak a Rolls alá és azokban fog a sok díszhuszár ugrálni a kirakatpicsákkal együtt.

 


LED-es lámpák, krómkilincsek, beige kárpit, fabetétek alaphangon. Sokkal elegánsabb és formásabb mint a Phantom, alias a nagy testvér. A hátsó ajtók természetesen ugyan úgy nyílnak, amolyan egyediséget kölcsönözve az autónak. Nincs is más (jelenleg gyártott) európai nagyvas, amibe ilyen kényelmesen és lazán tehetjük be selyemruhákkal óvott nemesebbik felünket.
Tervezője Ian Cameron, aki olyan munkát végzett a Rolls-nál, mint névrokona a T2-vel a filmiparban. Nem gondoltam volna, hogy felül lehet múlni a Phantomot, már a Drophead Coupé-nál látszódott némi gömbölydedség, mégis ezzel a prototípussal bizonyosodott be: a nagy tesónál is lehet szebbet és igényesebbet alkotni.

Belül harmónikusabb és letisztultabb formák fogadnak, különösen a műszerfalnál érvényesül mindez, nem egy nagy kivágott és beflexelt farönköt látunk, apróbb leháncsolt gombokkal, hanem végre egy formás, barátságosan ívelt fabetétekkel. Utóbbiaknak a mennyisége végre visszafogottabb az általam sokat fikázott Phantomtól. Pedig szeretem a fabetétet, beige bőrkárpittal, de ami sok az sok. Mégis sikerült elrontani egy rossz helyre helyezett analóg órával. Talán nem is kellet volna az oda. Meglátjuk, a szériás Rollsokban fognak-e ezen változtatni. (Boritékolható a nemleges válasz)

A hátul ülőket természetesen LCD, klíma szabályzó gombok fogadják, és természetesen szobányi lábtér. A látvány szín- és formafukar. Mintha egy OSB-lapra ráhuztak volna egy tevebőrbe vont szivacsot, arra is egy kisebb könyöklőnek való darabot, egy-két hangszórót bele, majd helyezzük az ajtóra. Nagyvonalakban ennyi, itt nem izzadtak vért Cameronék.

DE: fényévekkel barátságosabb a tudjuk már melyik modellnél..Ha sorrendet kellene állítanom, ez kerülne az élre, megelőzve az A8-ast, a 7-est és az XJ6-ost.

Félek, előbb-utóbb rákapnak a belenemvaló kopasz fuxos, és egyéb (főleg amerikai pimp)suttyók, akik már unják az A8-ast, vagy a CLS-t... Bár van még remény, hiszen használt Jaguárok már 3-4 millióért is gazdát cserélhetnek.. az meg még nem trendi fuxéknál. Jobb is, nem nekik készültek ezek.

További képek: Autoblog

 

 

Címkék: rolls royce

Szólj hozzá!

Chris Bangle letette a BMW-és ceruzáját

.: mimino :. 2009.02.04. 02:14

17 év után távozik a BMW-től korunk egyik legvitatottabb autótervezője, Christopher Bangle. Helyét a holland Adrian Van Hooydonk veszi át. Bangle tervei szerint kilép az autó iparból is, hogy saját elképzeléseit valósíthassa meg, feltehetőleg és remélhetőleg a forma világában. Nem szakít a BMW-vel, velük továbbra is szoros kapcsolatokat fog ápolni.

Hatalmasat alkotott a BMW-k formavilágában, és hatással volt a világ formatervezőire újító vonalaival, melyekkel egy világot osztott meg:
akik imádják és elismerik Bangle-t és akik gyűlölik a munkásságának eredményét. Eleinte utóbbihoz tartoztam én is, majd folyamatosan megszoktam, megértettem autói rejtett szépségeit.
Új fogalmak születtek általa az autóiparban, úgymint a
"Bangle fenék", autói legismertebb védjegyeként, amit először a 2002-es E65-ösön láthattunk, majd az újjáéledő 6-os sorozatokon, és nem elfelejtendő a jól ismert
"flame surfacing" se.
Alkotásai közül ne feledjük megemlíteni a Fiat Coupe-t is, amelynek sportos vonalai szintén Bangle kezeit dícséri!!
A Times magazin  minden idők 50 legrosszabb autói közé szavazta be a 7-es BMW-jét, amelyben még szerepelt az 1998-as Fiat Multipla és Pontiac Aztek 2001-ből.
(Utóbbi valóban rendkívül rusnya teremtés volt, pont mint a banya a bakterházból)
Az 52 éves tervező járt a Wisconsin-i Egyetemre, a Pasadena-i Formatervezői Főiskolára (ahol iparművészeti diplomát kapott). Tervező volt a Hartkopf Associates-nál, 1981-től dolgozott az Opelnél beltér tervezőként, '85-től a Fiatnál!
1992 óta dolgozik a bajoroknál, és ő lett a BMW első amerikai design főnöke. A Z9 Gran Turismo volt a portfóliójának fő darabja, de ez csak a kezdet..
Csapatával a teljes kínálatot megújította, a 3-as, 5-ös, 7-es sorozatot, valamint az összes többi modelből is kivette a részét: Z3, Z4, Z8, X3, X5, X6, az említett 6-os sorozat, valamint az 1-es modellcsalád.

Utódja, Adrian Van Hooydonk 1964-ben született Hollandiában, a
Delft Műszaki Egyetem
en tanult, ezután következett a svájci Art Center Europe (Európai művészeti központ) 1992-ig. Innen csatlakozott a BMW-hez tervezőként, és 2000-ben a BMW kaliforniai leányvállalatához.

"Nagy izgalommal és tisztelettel veszem át ezt az új felelősséget."

Valóban nagy felelősséget vállalt, hiszen a most távozó design főnöktől olyat örökölt, amelyet nehéz lesz felülmúlni. A CS Concept és a brutális megjelenésű M1 Hommage ad bizakodásra okot, hogy sikerrel viszi tovább a BMW-t az új, járatlan ösvényen. Az F01-es új 7-es is már az ő kezei alatt faragták, láthatóan Bangle már csak a háttérből figyelte a fejlesztés lépéseit. Ki tudja, talán sokak nagy nagy örömére, egyesek mégnagyobb bánatára. Majd a jövő eldönti. Meglátjuk 10 év múlva, addig remélhetőleg jópár különlegesség szület majd meg.

 

Címkék: bmw bangle van hooydonk

2 komment